Студент юрист от Пловдивския университет се включи в академичния живот на италиански университет

Визитка: Казвам се Рангел Терзийски и съм на 22г. Студент съм по право от 2015 г. Сега съм в четвърти курс, редовно обучение, като започнах следването си в друго висше училище, но от втората година предпочетох Юридическия факултет (ЮФ) на ПУ, за което много се радвам. В свободното си време обичам да ходя на планински походи и да се наслаждавам на природата.

Заминаването ми в Италия беше естествено продължение на проведената през август в Пловдив българо-италианска правна кръгла маса със студенти и преподаватели от ЮФ на нашия университет и от Средиземноморския университет в Реджо Калабрия[1]. Очаровани от страната и университета ни, италианските гости отправиха покана за международна конференция, посветена на сегашното състояние и бъдещето на Европейското частно право[2], на която имах удоволствието да участвам в края на м. септември 2018 г. в Реджо Калабрия.

Главен организатор на събитието е проф. Анджело Вилянизи Фераро, директор на Международен изследователски център по правата на човека[3]и ръководител на магистърска програма по европейско частно право, всички в рамките на Средиземноморския университет. В този университет се провеждат конференции по темата ежегодно и би било чудесно следващия път да има по-голямо българско участие. На конференцията свои доклади представиха преподаватели от множество испански и полски университети (например Автономния университет на Барселона, Университета на Кордоба, Университета на Сантяго де Компостела, Университета на Катовице, Краковския икономически университет, Краковския университет Модржевски и др.). Разискваната тематика беше изключително разнообразна. Сред заглавията на докладите може да се посочат „Понятието за потребител в европейското и полското частно право“, „Бъдещото развитие на трудовото право в ЕС“, „Последици от липсата на уредба на отделни хипотези на рекламата“ и др. Конференцията се проведе в 3 дни, през които интензивната научна програма беше допълнена с интересни културни занимания като караоке и шоу на талантите, в които се изявяваха всички участници. На караокето преподавателите от различните държави изпълняваха химна на своята държава. За мен беше огромна чест да изпълня „Мила Родино“ и да приема комплименти за изпълнението и за самата творба. Забелязах голям интерес към България и доста добри познания, особено от полските колеги, за обстановката в държавата ни сега и в исторически план.

Освен с конференцията, престоят ми в Калабрия беше наситен и с други занимания. Домакините ми възложиха преподавания по английски език за студентите по право от Средиземноморския университет.  В началото на занятията дискутирахме проблемите при свободното говорене и най-честите грешки при писането на английски език. Удоволствието от свършената работа е пълно, когато виждаш, че си бил полезен и благодарение на твоите пояснения те няма да допускат същите грешки. Следващите ми упражнения бяха за английската правна терминология. Поставях им задачи да ми обяснят на английски юридически термини, което за тях беше предизвикателство. Щом се сетят за италианския еквивалент на термина, много бързо даваха отговор. В допълнение, дискутирахме отделни избрани от мен решения на Европейския съд по правата на човека, с чиито езикови версии на италиански и на английски  студентите първо трябваше да се запознаят и след това – да ги представят и анализират.  За мен възможността да преподавам беше изключително полезно изживяване, защото бях от другата страна на университетската катедра.

В престоя си за 5 дни успях да посетя страхотни места от Южна Италия. Други оставих за по-нататък, тъй като определено възнамерявам да се върна, но този път си пожелавам да е с повече студенти и преподаватели от нашия университет!

Равносметката след пътуването ми е много добра. Представих страната ни като играеща ключова роля в международните отношения на Балканите през последната година. Представих града ни като културен център и с радост бих посрещнал гости от чужбина (надявам се, най-късно) догодина. Представих Университета и Факултета ни като „ковачница на бъдещето“, защото чрез знанието, което те ни предоставят, ние градим не само своето бъдеще, а и бъдещето на следващото поколение!

 

Рангел Терзийски, студент по право в ЮФ на ПУ

[1] Повече за кръглата маса вж. на https://law.uni-plovdiv.bg/bg/2018/08/20/%D0%BB%D1%8F%D1%82% D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D0%B 8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1% 80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3/

[2] Повече вж. http://www.michr.unirc.it/2018/08/03/current-issues-and-future-challenges-of-european-private-law-28-30-settembre-2018/

[3] http://www.michr.unirc.it/