Над 100 първокурсници от Юридическия факултет на ПУ„Паисий Хилендарски“ участваха в инициативата на Апелативен съд -Пловдив „Съдът отблизо“

Над 100 първокурсници от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ изпълниха до краен предел емблематичната зала №1 на Апелативен съд – Пловдив, където се проведе превърналата се в традиция инициатива „Съдът отблизо“.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова приветства с „Добре дошли“ бъдещите юристи. Тя им разказа за работата на Апелативен съд – Пловдив, който разглежда жалби и протести срещу  постановени по различни дела актове на шестте окръжни съдилища от апелативния район.

Деканът на Юридическия факултет доц. д-р Даниела Дончева благодари за поканата и възможността студентите да дойдат в Апелативен съд – Пловдив. Тя благодари за отношението, партньорството и реализацията на днешното мероприятие и за бъдещите, които ще бъдат проведени съвместно. Тя каза, че идеята е студентите да се запознаят с съдите, защото първокурсниците вече са част от юридическата общност в региона.

Първокурсниците бяха впечатлени от виртуалната „разходка“ из залите на съда, която направиха посредством видеоклип, специално изработен от БНТ за 20-годишния юбилей на Пловдивския апелативен съд. Те получиха знания по хералдика от автора на герба на Апелативния съд главен асистент д-р Стоян Антонов, с който се „запознаха“ задочно от видео репортаж.

Апелативният съдия Христо Крачолов презентира с помощта на мултимедия основни понятия в наказателното право. Бъдещите юристи научиха как се свалят отпечатъци, видяха на живо веществени доказателства от реални наказателни дела, сред които самоделни огнестрелни оръжия, фалшиви банкови карти, металдетектори. Съдия Крачолов разказа на студентите  действителен случай на ГКПП “Капитан Андреево“ за заловени двама чужди граждани, които пренасяли 50 килограма хероин, скрит в специално изработени тайници в автомобила им. Контрабандата е била разкрита след щателна митническа проверка при която автомобила е преминал през рентген.

След презентацията студентите бурно ръкопляскаха на съдия Крачолов и неговия екип, а след това останаха в съдебната зала, където проследиха истинско съдебно заседание по дело за наложена финансова санкция от 80 евро на български гражданин, нарушил административните разпоредби в Нидерландия, тъй като носел у себе си нож. За това той е получил административно наказание „глоба“.

След края на заседанието съдиите обясниха съдебните процедури на гостите и им дадоха възможност да заемат местата на магистратите на съдебната банка.

„Аз отдавна съм се насочила към тази позиция на съдията, тъй като това е моя мечта и искам да отдам всекиму дължимото и да въздавам справедливост. За първи път влизам в съдебна зала и присъствам на истинско дело. Впечатлена съм.“-каза първокурсничката Бояна Боянова.

Инициативата „Съдът отблизо“ приключи с много снимки и нови знания за бъдещите юристи.