Участие на председателя на Комисията за защита на потребителите в лекции на ЮФ

В началото на м. декември председателят на Комисията г-н Димитър Маргаритов участва в занятията на ЮФ по изборната дисциплина ,,Правна защита на потребителите“, предначени за студентите четвърти курс в редовно обучение от Факултета. Преподаватели по дисциплината са доц. д-р Кр. Митев, д-р Жана Колева и д-р Ангел Шопов.

Г-н Маргаритов, след представянето от доц. Кр. Митев, направи кратък увод за работата и правомощията на Комисията. По-нататък той се спря на особеностите на сключване на договорите от разстояние и извън търговския обект, както и на натрупалата се практика на КЗП в тази област. Във връзка с обстановката у нас и в света от последната година, предизвикана от Ковид-19, е обяснимо, че сериозен бум се наблюдава при договорите, сключени онлайн, най-вече – на онлайн продажбите.

Интерес предизвика посочването на конкретни нелоялни търговски практики и заблуждаващо етикетиране/обявяване на цени на онлайн предлагани стоки. Г-н Маргаритов даде ценни съвети за бързо откриване на тези нелоялни търговски практики, отговори на въпроси от студентите по повод такива практики и извън онлайн средата – за най-честите случаи от работата на КЗП.

Участието на председателя на КЗП се превръща в традиция за занятията на ЮФ. Припомняме, че г-н Маргаритов за втори път откликва на поканата от ЮФ за участие в лекции от областта на ресора на комисията, която ръководи. Миналата година той пак представи аспекти от дейността на КЗП пред студенти от изборната дисциплина ,,Правна защита на потребителите“.