Сериозно представяне на отбора на Юридическия факултет на международно състезание

През месеците февруари и март 2021 г. се проведе реномираното състезание по международно право “Philip C. Jessup”. Участие взе и отбор от студентки на ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ в състав Ани Стойнова, Гергана Павлова, Миглена Богданова и Петя Бозаджийска. Те имаха за треньори Тодор Рогошев, Радослав Костов и Илия Джонгаров. Състезанието се проведе в три етапа, като отборът на ЮФ участва в два от тях –  на междуконтиненталните предварителни рундове и международните предварителни рундове. Поради пандемията от COVID-19 тази година състезанието се проведе изцяло онлайн.

            Самото състезание представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН между две измислени държави, като отборите се подготвят за позициите на ищец и ответник в продължение на 6 месеца. Тазгодишният казус включваше редица спорни въпроси от международното право, сред които правото на свободно придвижване във време на пандемия, дипломатическо убежище на територията на консулство на чужда държава, резерви към декларация за приемане на юрисдикцията на Международния съд и законността на сваляне на цивилен самолет, за който се смята, че е отвлечен от терористи с цел да се използва като оръжие.

            Тази година отборът на ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ за пръв път достига до международните кръгове на състезанието. Това даде възможност на участниците да се съревновават с отбори от цял свят, някои от които бяха на най-високо ниво. Представянето на отбора беше много добро. Старанието и работата, която бяха вложили в това начинание, беше призната с наградата за 3-то място, за писмените защити на междуконтиненталните рундове.

            По-голямата част от студентките от отбора са мотивирани да продължат да се състезават и догодина. Участието на отбора не би било възможно без подкрепата на ръководството на ЮФ, за която благодарим. Надяваме се тя да продължи и занапред.

Треньорите на отбора