За представянето на отбора на ЮФ на състезанието по международно право “Philip C. Jessup”

В периода 02.03 и 06.03.2022 г. онлайн се проведоха националните кръгове на международното състезание по международно право “Philip C. Jessup”. Участие взе и отбор на ПУ „Паисий Хилендарски“, в състав от Ани Стойнова и Григор Пейков, студенти от Юридическия факултет с треньори Илия Джонгаров, Владимир Белев и Тодор Рогошев.

 Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН между две измислени държави, като отборите се подготвят за позициите на ищец и ответник в продължение на 6 месеца. Тазгодишният казус включваше редица спорни въпроси от международното право, сред които допустимостта на доказателства пред международния съд, правото на свободно изразяване в медийното пространство, правото на самоопределение на народите и операции в кибер-пространството.

Националните кръгове включват предварителни кръгове, на които всеки отбор има по 4 мача. Най-добре представилите се два отбора се класират на финал в последния ден.  Победителят представлява България на международните кръгове във Вашингтон през април. Отборът на Пловдивския университет се класира първи на финала с три убедителни победи и един изключително близък мач. Това е най-силното представяне на отбора ни на национални кръгове.

Въпреки това отборът на ПУ „Паисий Хилендарски“ направи едно от най-силните си представяния. Отборът спечели наградата за най-добри писмени защити както на ищец, така и на ответник. В допълнение Григор Пейков се класира втори в индивидуалната класация на говорителите. И не на последно място, отборът ни бе начело на класацията от предварителните кръгове.