Състезание по права на човека

В периода 8-10 април т.г. в Пловдив се проведе интересно събитие – състезание по права на човека. Негов организатор беше Европейската асоциация на студентите по право в Пловдив (ЕЛСА/ЕLSA), в партньорство с Юридическия факултет и Студентския съвет на Пловдивския университет, Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“, Апелативен съд – гр. Пловдив и Пловдивската адвокатска колегия. Събитието е посветено на множество юбилеи. Чрез него се отбелязват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 50 години от създаването Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“, 30 години от създаването на Юридическия факултет, както и 10-годишният рожден ден на ЕЛСА Пловдив.

По замисъл на организаторите, състезанието беше предназначено както за студенти по право, така и за ученици, съобразено с техните знания. Участие взеха ученици от горните курсове на различни гимназии от града (математическата, търговската, хуманитарната и езикови), както и студенти от юридическите факултети на Пловдивския, Софийския и Новия български университет. В рамките на съботния и неделния ден, разделени в два потока и отбори по двама, те отстояваха своите позиции по подготвени специално за състезанието и предварително предоставени казуси. Следвайки регламента, всеки от отборите, в различните етапи от следваше да защитава позицията на ищец и тази на ответник поне по веднъж. 

Първите два кръга бяха проведени в математическата гимназия. Измежду състезаващите се, на база цялостното им представяне и оценките от съдиите, бяха определени по 4 отбора от поток, които продължиха надпреварата към полуфиналите. Те се проведоха на следващия ден в Апелативен съд – гр. Пловдив. Тогава класиралите се участници изложиха своите най-силни аргументи и се насладиха на преживяването и възможността не просто да присъстват в съдебна зала, а и да встъпят в ролите на защитници, пледиращи непреклонно в полза на подзащитните им страни.

 На церемонията по награждаването участниците получиха своите призове за отлично представяне. Специални награди бяха връчени на победителите – студентите Йоанна Ченалова и Денислав Маринов, както и учениците Мария-Катерина Чипилева и Йордан Копривленски. Награда от Адвокатска колегия – гр. Пловдив връчи и председателят адвокат Георги Баев.

                                                                                                                      Дияна Парпарова