Второ състезание по права на човека

По случай 50 години от създаването

на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“,

30 години от създаването на Юридическия факултет на Пловдивския университет и

10 години от създаването на Европейската асоциация на студентите по право

ЕЛСА- Пловдив

Ви каним на

Второ състезание по права на човека

            В периода 2-4 декември (петък-неделя) 2022 г. ще се проведе второто за тази годинаиздание на състезанието по права на човека от типа муут корт (Moot Court Competition), организирано от  ЕЛСА- Пловдив. В него могат да участват студенти и ученици, като се подготвят по предварително предоставен казус и пледират в отбори във въображаем процес пред Европейския съд по правата на човека.

Отборите са разделени по двойки в два потока. В рамките на единия ученици се състезават с ученици, а в другия, паралелно, студенти се състезават със студенти. В зависимост от кръга на състезанието и жребия се защитават позициите на ищец или ответник. При записването за участие можете да се включите и като готов отбор. В случай, че нямате съотборник, ние ще ви назначим служебен.

            Казусът, специално предназначен за целите на състезанието, е по приложението на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Пледиране – всеки от участниците разполага с до 10 минути за защита на своята теза или общо до 20 минути за отбор. Към посоченото време се добавят и възможните 2 минути за реплика и 1 минута за дуплика.

Разпределение – в първите два кръга, провеждани в съботния ден всеки от отборите заема веднъж позицията на ищец и веднъж – позицията на ответник.  На полуфиналите и финалите в неделния ден качеството на ищец и ответник се определя с жребий.

Оценяване – в първите два кръга то е от 0-100 т., като индивидуалното представяне на участниците определя резултата на отбора. Четирите най-добре представили се отбори продължават към полуфиналите. Оценяването на полуфиналите ще бъде с решение на съдебния състав на база представянето и пълнотата на аргументацията.

Съдии са бивши и активни състезатели в този тип състезания на международно ниво, преподаватели от Юридическия факултет на Пловдивския университет, практикуващи юристи, треньори, подготвящи студенти в подобен тип международни състезания.

Обучение – с цел развиване на преживяването и създаване на възможност за максимално добро представяне в седмицата преди състезанието ще бъде проведено обучение на участниците.

Програма

В петъчния ден (2.12) събитието започва с кратка церемония по неговото откриване, последвана от официален коктейл. Вторият ден (3.12) от състезанието се провежда в МГ „Академик Кирил Попов“.

В неделя (4.12) участващите пледират в залите на Административен съд – Пловдив. Там се състои и церемонията по награждаването.

            Партньори във второто издание на състезанието са Юридическият факултет на Пловдивския университет, Адвокатска колегия – Пловдив, Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Административен съд – Пловдив, Студентският съвет на Пловдивския университет, издателствата Сиби и Cиела, както и “Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България” АД.

Очакваме Ви!

Управителният съвет на ЕЛСА-Пловдив