Академичен форум „Право и закон“

На 29 ноември 2022 г. в Ректората на Пловдивския университет се проведе дългоочакваният първи Академичен форум ,,Право и закон“ за студентите от Юридическия факултет. Събитието беше една от поредицата прояви, посветени на 30 г. от създаването му.

В предвидените две форми на участие (есе и публична реч) се изявиха общо над 50 кандидати, предимно от студентите от първи курс. Част от тях изнесоха за първи път своя реч пред пълна с публика университетска аудитория – особено вълнуващ момент както за ораторите, така и за публиката. По регламент, организаторите от Юридическия факултет, Пловдивската адвокатска колегия и Факултетния студентски съвет, след извършване на класиране, бяха предвидили и награди, осигурени с любезното съдействие на издателство Сиби и Пловдивското университетски издателство.   

Есетата и речите бяха оценявани от петчленно жури от преподаватели от ЮФ и практикуващи юристи в отделните сфери на правото. Крайното класиране беше колкото приятна, натоварена емоционално и рационално, толкова и изключително трудна задача, благодарение на старанието и стремежа на изявяващите се.

Първо място бе дадено на есето на Александра Костадинова на тема Права, справедливост, право, второна Таня Трендафилова с есе, посветено на Десетте Божи заповеди (Декалогът- стълб към правдата). Третото място беше поделено между Ралина Димитрова (Право и закон: Правото като гарант за морално общество) и Елефтерия Пилали (Правото през филтъра на личната справедливост). Специалната награда на декана на ЮФ отиде за есето на Благовест Върбаков на тема Правото и законът, между обективния прочит и субективната представа.

Във форума за публична реч бяха отличени Мартина Топузова с речта си за волята на закона, която зае третото място, на второ – Байрие Осман Ходжа с речта Справедлив ли е законът?. Първото място бе отредено на студентката Мирослава Боева с речта на тема Пазителят на правото.

Благодарим на всички колеги и приятели, които допринесоха форумът да стане реалност, както и на съорганизаторите! До нови срещи, изпълнени с емоции, на предстоящи следващи форуми!

Наградените от форума, деканът на ЮФ – доц. д-р Даниела Дончева, водещият и треньор на участниците – гл. ас. д-р Тихомир Рачев, както и членовете на журито с председател проф. д.ю.н. Малина Новкиришка, адв. Албена Йотова, доц. д-р Ангел Шопов, съдия Димитрина Тенева и гл. ас. д-р Недялко Петров.