Силно представяне на отбора на ЮФ на ПУ в международно състезание по право

След отличното си представяне на националните кръгове през м. февруари, отборът студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет взе участие в международните кръгове на състезанието по международно публично право Джесъп (Philip C. Jessup Moot Court Competition). Международните кръгове се проведоха във Вашингтон, САЩ, в периода 8-15 април 2023 година.

На тях отборът в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков и Златин Чалмов постигна безпрецедентен успех. След силно представяне в предварителните кръгове той се класира за директните кръгове и така се оказа единственият български отбор сред най-добрите 48 тима в света! 

За трети път в историята на състезанието български отбор успява да достигне до директните кръгове. През тази година повече от 700 отбора премериха сили в елитното състезание по международно публично право. Това беше и първото участие на студенти от Пловдивския университет на международни кръгове, което е показателно за техните знания и умения.

В допълнение, отборът от студенти и техните треньори Яна Обрешкова и Тодор Рогошев посетиха Министерството на правосъдието на САЩ, реномирана адвокатска кантора, както и Централата на ООН в Ню Йорк. Те се срещнаха с българската делегация в ООН и говориха с нашите дипломати за актуалните теми на международната сцена и за всички новости в работата на ООН.

Да пожелаем нови успехи на отбора и на неговите треньори!

Ангел Шопов