Академичен форумпо повод на Деня на юриста

На 16 април отбелязваме Деня на Конституцията и професионалния празник на българските юристи – ден, специален за всички, които са избрали правото за своя професия и призвание. Тази дата през 2024 г. е по-специална, тъй като се навършват 145 години от приемането на Търновската Конституция. Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (ЮФ) отбеляза празника по интересен и същевременно символичен начин, бидейки средище, т.е. място за среща между студенти, преподаватели и практикуващи юристи. В Ректората на университета се проведе заключителният етап на Академичния форум за есе на тема Правото ни.

Втори поред след Академичния форум от есента на 2022 г. (тогава под друг наслов), той предоставя поле за публична изява на студентите от ЮФ, давайки им възможност да изразят своите размишления по актуални правни въпроси, проблеми и събития, които ги вълнуват и които често са повод за обществен дебат. Присъстваха множество гости – магистрати, представители на адвокатурата, преподаватели и студенти.

Форума откриха деканът на ЮФ доц. д-р Даниела Дончева съвместно с представители на организациите партньори на ЮФ. От името на Пловдивския административен съд участва неговият председател съдия Марияна Шотева, от Висшия адвокатски съвет приветствие поднесе адв. Албена Пискова, от името на Пловдивска адвокатска колегия – адв. Георги Баев.

Класирането на есетата, по предварително определени критерии, протече на два етапа (преди и по време на форума), при които всяко есе беше оценявано от 5-членно жури от преподаватели и практикуващи юристи. По време на форума се оценяваше умението да се представи пред публика идеята и аргументите от вече написаното есе. На този етап взеха участие 25-ма студенти от първи курс. Публичната изява за повечето от тях беше своеобразна практическа проверка на знанията и уменията, получени по новата учебна дисциплина Академично писане. Личеше огромното вълнение, с което участниците представяха избраните от тях теми пред журито. То от своя страна беше изключително позитивно и дружелюбно. Впечатлено и приятно затруднено от убедителното представяне на студентите, журито отличи петимата най-добре представили се участници със специални грамоти и награди.

Първо място на Академичния форум спечели Йоанна Папазова с есе на тема „Правото е религията, с която всеки се ражда“. На второ и трето място се класираха съответно Силвия Георгиева с есето ,,Живот без насилие – право, а не привилегия“ и Гергана Драганова с творба, посветена на правото на образование в България. Четвърто място взе Мариета Димитрова с есето ,,Правото ни на смърт“, пето място – Стояна Колева с размислите си за или против легализацията на аборта. Поощрителни награди заслужиха Мерт Шакир с есето си за равнопоставеността на половете и Стоянка Грънчарова с ,,Правото на качествен живот в България“.

Наградите любезно предоставиха издателство Сиби, Пловдивското университетско издателство и Висшият адвокатски съвет. Избрани есета ще бъдат публикувани на сайта на Асоциацията на българските административни съдии и на страниците на издания на университета.

При закриването на форума деканът на ЮФ доц. Дончева поднесе специални благодарности на всички участници, на организационния комитет на форума, на организациите партньори и на Факултетния студентски съвет. Тя благодари и на журито с председател съдия М. Шотева  и членове доц. д-р Ангел Шопов, съдия Веселина Ставрева от Пловдивския окръжен съд, адв.Тодор Димов и гл. ас. д-р Недялко Петров.

До нови срещи, изпълнени с размисли и положителни емоции за правото, на предстоящи следващи форуми!