Два форума за студенти и докторанти по право

В периода между 4 и 6 септември 2024 г. се проведоха двата традиционни за Факултета ежегодни научни форуми – единадесетата Студентска юридическа научна академия (СЮНА) и третото поред Докторантско училище (ДУ). Чрез тях се подпомагат и насърчават творческите способности на студентите и докторантите по право. При СЮНА е застъпен и състезателният елемент.

Форумите предоставят благоприятната възможност за непосредствен контакт и непринуден обмен на идеи между юристи от различни поколения – студенти, докторанти и техните преподаватели. Участващите в провеждането на СЮНА и ДУ преподаватели са водещи в страната и познати в чужбина изследователи. Не на последно място, студентите и докторантите могат да полюбопитстват и надзърнат ,,иззад завесата“ съответно на ДУ и СЮНА и да се поинтересуват от това какво правят техните колеги.

 Форумите са така организирани, че протичат едновременно в няколко дни, при откъсване от традиционната университетска атмосфера и забързано ежедневие. През тази година събитията се проведоха на приятно място в красивата Родопа планина.

 Закономерен е фактът, че участвалите в СЮНА и след време дипломирани студенти на ЮФ са сред зачислените докторанти на Факултета. Двете събития бяха открити от доц. д-р Ангел Шопов – заместник-декан на ЮФ, който приветства участниците и им пожела успех.

            ***

Единадесетата поред Студентска юридическа научна академия

Академията насърчава студентите да развиват своите изследователски умения извън задължителните учебните занятия. Заявилите желание за участие преминават през обучение по методология на научното изследване, след което представят доклад по предварително заявена от тях тема. Форумът дава възможност на студентите да подобрят своите умения в сферата на академичното писане и презентиране, с възможност да отговарят на зададени въпроси от публиката и  журито, както и да водят дискусия.

Традиционно се разискват теми от всички сфери на правното познание (от теорията и историята на правото, гражданскоправните, международноправните, наказателноправните и публичноправните науки). Участниците, тази година 15 на брой, представиха накратко научните си съчинения пред петчленно жури в състав проф. д-р Дарина Зиновиева – председател и членове проф. д-р Григор Григоров, доц. д-р Христо Паунов, адв. Евдокия Кемалова и студентката Габриела Иванова – победител от миналогодишната СЮНА.

На първо място журито класира съчинението на тема „Вотът на недоверие и вотът на доверие. Неправилното смесване на двата института и слабостите в конституционната им уредба“ на първокурсника Евгений Караланов. Второ място зае Дияна Парпарова от пети курс със съчинението на тема „Отговорност за чужд данъчен дълг съгласно чл. 177 ЗДДС“, а третото място спечели студентът от първи курс Стоянка Грънчарова с разработката на тема „Гарантирана ли е политическата резервна функция на президента след измененията в чл. 99, ал. 5 от Конституцията?“. Проф. Дарина Зиновиева връчи специалната награда на председателя на журито на Калоян Атанасов – студент от първи курс за доклада му „Правни аспекти на доброволческата дейност“. Десислава Манева получи наградата на деканското ръководство за изследването си „Проблеми при изключването на съдружник от ООД“.

Всички участници получиха награди – правна литература от ,,Сиела“, достъп до едноименната правно-информационна система, както и издания на ЮФ. Класираните на челни места съчинения ще бъдат публикувани в електронното списанието на ЮФ  Studia iuris.

            ***

Третото поред Докторантско училище

В занятията на ДУ водещи лектори бяха преподавателите от ЮФ доц. д-р Ярослава Генова – ръководител на Катедрата „Гражданскоправни науки“ и гл. ас. д-р Димитър Топузов – научен секретар на ЮФ по РАСД. Те представиха презентации за законовата рамка и административните процедури, свързани с провежданите докторски програми, както и за правилата и изискванията при писане на научна статия и дисертация. Обърна се внимание на академичната етика, както и на важността от приложение на индивидуален подход, които да съпътстват цялостната работа на докторанта и отношенията между него и научния ръководител, между него и обучаващото звено. Презентациите имат за цел да улеснят цялостната работа на докторантите и им помагат да я доведат до успешен завършек. В дискусиите с полезни съвети се включи и доц. д-р Ангел Шопов.

Докторантите имаха възможност да споделят и обменят опит и идеи по изследваните от тях теми, да се опознаят и създадат една неформална общност. Това, заедно с поднесените знания и споделения личен опит, е сериозен стимул за всички участници да разгърнат своя потенциал или най-малкото – да повишат мотивацията си за работа. ДУ протече в дух на добронамереност и приятелство, като накрая всеки един от докторантите получи сертификат.