Представяне на книга на преподавател от ЮФ

На 10 септември 2024 г. в Големия салон на Българската академия на науките беше представена книгата „Гражданскоправен статус на Българската православна църква“ от доц. д-р Мария Кьосева – юридически съветник на Светия синод на Българската православна църква и преподавател в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Книгата представлява първото по рода си изследване в българската юридическа наука, посветено на мястото на Българската православна църква в българския правен ред, на проблемите за правосубектността й, на различни аспекти на нейния устав и устройство, както и на произтичащите от това църковно-държавни отношения.

Премиерата на изданието се състоя с благословението и в присъствието на българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, под егидата на Софийската света митрополия.

Патриарх Даниил изтъкна няколко качества, които най-точно описват Мария Кьосева като специалист, юрист и човек. Това са компетентност, независимост и безкористност. Доц. Кьосева е високоподготвен специалист, доказан експерт по въпросите на църковно-държавните правоотношения. Нейните експертни становища в качеството й на юридически съветник на Светия синод на БПЦ, които са многочислени, вече повече от две десетилетия са били винаги от изключителна важност за църквата. Ролята й за юридическото преодоляване на разкола е много голяма, съществена е и ролята й за отстояване на православието като традиционно вероизповедание в България, според духа и буквата на българската Конституция. Той подчерта, че всичко, което е правила доц. Кьосева през тези 25 години за църквата, е напълно безвъзмездно. 

На премиерата беше прочетен поздравителен адрес от президента Румен Радев към доц. д-р Мария Кьосева, в който държавният глава поздравява авторката на книгата с голямото проучване за родната ни църква, за огромния й труд и за всеотдайните й усилия да изследва всички страни на нейния духовен път. 

За книгата и за нейната авторка говориха преподавателят по канонично право в Атинския университет Перистерски митрополит проф. д-р Григорий Папатомас (Гръцка православна църква), ръководителят на издателството на Зографската света обител (Атон – Света гора) йеромонах Атанасий, проф. д-р Янаки Стоилов, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, деканът на Юридическия факултет на Пловдивския университет доц. д-р Даниела Дончева. Водещ на представянето на книгата беше е д-р Александър Смочевски от Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет.

На представянето на книгата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев, конституционни съдии, представители на Българската православна църква, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, учени и преподаватели.

Източник: БТА