Отбор на ЮФ на ПУ спечели националните кръгове на състезанието по международно право Phillip C. Jessup

Отборът на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София.

Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и Тодор Рогошев.

В националните кръгове участваха отбори от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Американския университет в България, Бургаския свободен университет, Нов български университет и Университета по национално и световно стопанство.

След 4 победи от 4 квалификационни рунда, достигайки до финал, отборът на ПУ се изправи срещу този на СУ.

С единодушно решение на съдиите студентите от Пловдивския университет спечелиха не само първото място, но и купата, посветена на проф. Александър Янков. Освен това отборът спечели двете награди за най-добри писмени защити, а Вяра Трифонова взе приза за най-добър говорител „Брайън Мърфи“.

Състезанието Philip C. Jessup е най-голямото състезание по право в света, с над 60-годишна история, в което участват отбори от над 850 университета. Казусът тази година се отнася до въпроси за правния интерес пред международни трибунали, отнемането на гражданство на граждани, консулска защита и мисии създадени от Съвета за сигурност.

Отборът на Пловдивския университет участва в състезанието от 2014 г. като през годините е печелил немалко награди, но за първи път е национален шампион.

„Това постижение се дължи на дългогодишните усилия на много хора по пътя към победата“, заявиха победителите и изказаха специални благодарности на Юридическия факултет на Пловдивския университет с декан доц. Даниела Дончева, както и на всички треньори през годините.